 ` `

``` 16th November 2022 Time limit: 0 Quiz-summary 0 of 10 questions completed Questions: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Information 16th November 2022 Static Quiz for UPSC Prelims You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again. Quiz is loading... You must sign in or sign up to start the quiz. You have to finish following quiz, to start this quiz: Results 0 of 10 questions answered correctly Your time: Time has elapsed You have reached 0 of 0 points, (0) Average score     Your score     Your result has been entered into leaderboard Loading Name: E-Mail: Captcha: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Answered Review Question 1 of 10 1. Question 2 points Aruna ranks twelfth in a class of forty – six . What will be her rank from the last? 33 34 35 37 Correct Ans : ( c ) Sol : Aruna’s Rank from the last = 46 – 12 = 34 + 1 = 35 Incorrect Ans : ( c ) Sol : Aruna’s Rank from the last = 46 – 12 = 34 + 1 = 35 Question 2 of 10 2. Question 2 points Ravi is 7 ranks ahead of Sumit in a class of 39. If Sumit’s rank is seventeenth from the last , what is Ravi’s rank from the start? 14th 15th 16th 17th Correct Ans : ( d ) Sol : In a class of 39 students , the Sumit position from the first = 39 – 17 = 22 + 1 = 23 The Ravi’s position from the starting = 23-7 16 + 1 = 17th Incorrect Ans : ( d ) Sol : In a class of 39 students , the Sumit position from the first = 39 – 17 = 22 + 1 = 23 The Ravi’s position from the starting = 23-7 16 + 1 = 17th Question 3 of 10 3. Question 2 points In a class of 60 , where girls are twice that of boys , Kamal ranked seventeenth from the top . If there are 9 girls ahead of Kamal , how many boys are after him in rank? 3 7 12 23 Correct Ans : ( c ) Sol : In a class of 60 , Number of members after him approximately 45. In this 15 members are boys and 30 members are Girls , According to their positions ratio , after ahead of Kamal 9 girls are there so , 4 members may the boys . Incorrect Ans : ( c ) Sol : In a class of 60 , Number of members after him approximately 45. In this 15 members are boys and 30 members are Girls , According to their positions ratio , after ahead of Kamal 9 girls are there so , 4 members may the boys . Question 4 of 10 4. Question 2 points Richard is fifteenth from the front in a column of boys . There were thrice as many behind him as there were in front . How many boys are there between Richard and the seventh boy from the end of the column? 33 34 35 None of these Correct Ans : ( c ) Sol : Number of boys in front of Richard = 14 Number of boys behind Richard = ( 14 x 3 ) = 42 Total number of boys in the column = ( 14 + 1 + 42 ) = 57 . In a column of 57 boys , the seventh boy from the end is clearly 51 ” from the start , thus , we have to find the number of boys between the 15th and the 51st boy , which is clearly 35 . Incorrect Ans : ( c ) Sol : Number of boys in front of Richard = 14 Number of boys behind Richard = ( 14 x 3 ) = 42 Total number of boys in the column = ( 14 + 1 + 42 ) = 57 . In a column of 57 boys , the seventh boy from the end is clearly 51 ” from the start , thus , we have to find the number of boys between the 15th and the 51st boy , which is clearly 35 . Question 5 of 10 5. Question 2 points In a class , among the passed students , Amisha is twenty – second from the top and sajal , who is 5 ranks below Amisha , is thirty – fourth from the bottom . All the students from the class have appeared for the exam . If the ratio of the students who passed in the exam to those who failed is 4 : 1 in that class , how many students are there in the class ? 60 75 90 None of these Correct Ans : ( b ) Sol : Amisha is 22nd from the top and Sajal is 5 ranks below Amisha , so , Sajal is 27th from the top . Also , Sajal is 34th from the bottom. Number of students passed = 26 + 1 + 33 = 60 . Let the number of students passed and the numbers failed be 4x and x respectively . Then , 4x = 60 , x = 15 . Hence , the number of students in the class = ( 60 + 15 ) = 75 . Incorrect Ans : ( b ) Sol : Amisha is 22nd from the top and Sajal is 5 ranks below Amisha , so , Sajal is 27th from the top . Also , Sajal is 34th from the bottom. Number of students passed = 26 + 1 + 33 = 60 . Let the number of students passed and the numbers failed be 4x and x respectively . Then , 4x = 60 , x = 15 . Hence , the number of students in the class = ( 60 + 15 ) = 75 . Question 6 of 10 6. Question 2 points If the 25th of August in a year is Thursday , the number of Mondays in that month is 3 4 5 6 Correct Ans : ( c ) Sol : 25th August is a Thursday . So , 22nd August is a Monday . So , Mondays fall on 1st , 8th , 15th , 22nd and 29th of August . Thus there are five Mondays . Incorrect Ans : ( c ) Sol : 25th August is a Thursday . So , 22nd August is a Monday . So , Mondays fall on 1st , 8th , 15th , 22nd and 29th of August . Thus there are five Mondays . Question 7 of 10 7. Question 2 points If 1st October is Sunday , then 1st November will be Monday Tuesday Wednesday Thursday Correct Ans : ( c ) Sol : Clearly 1st , 8th , 15th , 22nd and 29th October are Sundays . So , 31st October is Tuesday. 1st November will be Wednesday . Incorrect Ans : ( c ) Sol : Clearly 1st , 8th , 15th , 22nd and 29th October are Sundays . So , 31st October is Tuesday. 1st November will be Wednesday . Question 8 of 10 8. Question 2 points If February 1 , 1996 is Wednesday , what day is March 3 , 1996? Monday Saturday Sunday Friday Correct Ans : ( c ) Sol : 1996 is a leap year and so February has 29 days . Now , 1st , 8th , 15th , 22nd and 29th February are Wednesdays . So , 1 march is Thursday and therefore , 3rd march is Saturday Incorrect Ans : ( c ) Sol : 1996 is a leap year and so February has 29 days . Now , 1st , 8th , 15th , 22nd and 29th February are Wednesdays . So , 1 march is Thursday and therefore , 3rd march is Saturday Question 9 of 10 9. Question 2 points If the first day of the year ( other than the leap year ) was Friday , then which was the last day of that year? Monday Friday Saturday Sunday Correct Ans : ( b ) Sol : If the year is not a leap year , then the last day of the year is the same as the first day. It is friday . Incorrect Ans : ( b ) Sol : If the year is not a leap year , then the last day of the year is the same as the first day. It is friday . Question 10 of 10 10. Question 2 points Which two months in a year have the same calendar? June , October April , November April , July October , December Correct Ans : ( c ) Sol : Two months will have the same calendar if the period between them is divisible by 7 . Now, ( a ) June + July + Aug + Sep = 30 +31 +31 +30 = 122 not divisible by 7 ( b ) Apr + May + June + July + Aug + Sep + Oct = 30 +31 +30 +31 +31 +30 +31 = 213 Not divisible by 7. ( c ) Apr + May + June = 30 +31 + 30 = 19 Divisible by 7. ( d ) Oct Nov = 31 + 30 = 61 ( not divisible by 7 ) Incorrect Ans : ( c ) Sol : Two months will have the same calendar if the period between them is divisible by 7 . Now, ( a ) June + July + Aug + Sep = 30 +31 +31 +30 = 122 not divisible by 7 ( b ) Apr + May + June + July + Aug + Sep + Oct = 30 +31 +30 +31 +31 +30 +31 = 213 Not divisible by 7. ( c ) Apr + May + June = 30 +31 + 30 = 19 Divisible by 7. ( d ) Oct Nov = 31 + 30 = 61 ( not divisible by 7 ) ```
``` window.wpProQuizInitList = window.wpProQuizInitList || []; window.wpProQuizInitList.push({ id: '#wpProQuiz_511', init: { quizId: 511, mode: 0, globalPoints: 20, timelimit: 600, resultsGrade: , bo: 712, qpp: 0, catPoints: , formPos: 0, lbn: "Quiz-summary", json: {"4011":{"type":"multiple","id":4011,"catId":0,"points":2,"correct":[0,0,1,0]},"4012":{"type":"multiple","id":4012,"catId":0,"points":2,"correct":[0,0,0,1]},"4013":{"type":"multiple","id":4013,"catId":0,"points":2,"correct":[0,0,1,0]},"4014":{"type":"multiple","id":4014,"catId":0,"points":2,"correct":[0,0,1,0]},"4015":{"type":"multiple","id":4015,"catId":0,"points":2,"correct":[0,1,0,0]},"4016":{"type":"multiple","id":4016,"catId":0,"points":2,"correct":[0,0,1,0]},"4017":{"type":"multiple","id":4017,"catId":0,"points":2,"correct":[0,0,1,0]},"4018":{"type":"multiple","id":4018,"catId":0,"points":2,"correct":[0,0,1,0]},"4019":{"type":"multiple","id":4019,"catId":0,"points":2,"correct":[0,1,0,0]},"4020":{"type":"multiple","id":4020,"catId":0,"points":2,"correct":[0,0,1,0]}} } }); ```